Zelf ontstoppen

Uw keukenafvoer zelf ontstoppen is in sommige gevallen goed mogelijk. Dit is wel enigszins afhankelijk van het soort woning dat u bewoont. Oudere huizen in Amsterdam zijn bijna altijd voorzien van een aparte standleiding voor de keukens. Meestal zit de gootsteen niet verder dan een aantal meters van de standleiding. Als de standleiding nog goed doorloopt zit de verstopping dus in het traject tussen de gootsteen en de standleiding.

Uw keukenafvoer zelf ontstoppen met de handveer

Als dit gedeelte met 45 graden bochten is aangelegd, kunt u de leiding goed ontstoppen door een handveer te gebruiken, en daarna goed te spoelen met heet water en soda. Zitten er in het te ontstppen traject twee of meer 90 graden bochten, dan bent u met de handveer kansloos.

De plopper

Soms als de verstopping zich redelijk dicht bij de gootsteen bevind en de diameter niet al te groot is, lukt het de verstopping met een plopper te verhelpen. Houdt de overloop goed dicht met een natte dweil, en zorg dat alle openingen in het aanrechtkastje, zoals de vaatwasserafvoer of boiler-overstort goed afgesloten zijn, zodat u het water niet de kast in pompt. Bij deze methode verwijdert u in het algemeen het los zittende materiaal uit de leidingen, vet dat zich heeft vastgezet blijft zitten, dus de leiding heeft niet de oorspronkelijke diameter en zal uiteindelijk weer verstopt raken.

Vloeibare chemische gootsteenontstoppers

Doorgaans zijn deze middelen redelijk agressief voor de afvoer, en geven ze voor het ontstoppen van een gootsteen nauwelijks resultaat. In het geval een gootsteen wat minder doorloopt, kan het soms tijdelijk even helpen, het resultaat is zelden van lange duur.

Caustic soda korrels

Deze kunnen soms een verstopping van een slecht doorlopende gootsteen oplossen. De korrels zijn echter zeer agressief, en we worden vaak geconfronteerd met totaal verbrande afvoeren, waar de uitgewerkte korrels als een harde polyester-achtige klont in vast zitten. Vanwege het risico op schade, en het feit dat ontstoppingswerk er aanzienlijk door bemoeilijkt wordt, raden wij het gebruik van ontstoppingskorrels sterk af.

Reinigen onder druk

Een methode die een niet al te zware verstopping vaak goed oplost is het onder druk zetten van de afvoer met waterdruk. Na verwijdering van het syphon heeft u een toegang tot de afvoer. Als u een tuinslang in de gootsteenafvoer steekt, en de opening en eventuele aftakking dicht stopt met bijvoorbeeld een natte zeem, kunt u de waterleidingdruk op de pvc afvoer zetten. Op deze manier heeft u een goede kans dat u de verstopping met 2 bar waterdruk wegduwt in de richting van het hoofdriool. Als deze methode slaagt, bent u voor langere tijd van het probleem verlost.

De vacuüm methode

Als u in het bezit bent van een waterstofzuiger kunt u proberen de verstopte afvoer met dit apparaat te ontstoppen. U verwijdert het syphon, sluit eventuele aftakkingen af met bijvoorbeeld een zeem, en zet de stofzuiger aan. Het is aan te raden de ramen open te zetten tijdens deze klus, want de vrijkomende geur kan vrij intens zijn. Aan de hand van de hoeveelheid “water” in de stofzuiger kunt u ongeveer bepalen hoe ver de verstopping zit. In sommige gevallen komt er meer dan 1 volle stofzuiger aan inhoud uit de afvoer. De inhoud bestaat doorgaans uit een dikke soep en brokken vet. Zolang de stofzuiger vacuüm trekt is de verstopping nog niet opgelost. Trekt de stofzuiger op een bepaald moment lucht, dan weet u dat de afvoer vrij is. Indien u in een nieuwbouwwoning woont vanaf de jaren tachtig, dan is de aanschaf van een waterstofzuiger een goede investering. Als u de gootsteenafvoer met enige regelmaat leeg zuigt, zal vet geen kans krijgen zich aan de afvoer te hechten, en heeft u geen professionele hulp nodig. Regelmatig spoelen met heet water en soda blijft te allen tijde aan te raden. Mocht uw gootsteen ondanks alle goede zorg en inspanning toch verstopt raken, dan schakelt u natuurlijk het best de specialist van gootsteenontstopper Amsterdam in. Als dé gootsteenontstopper van Amsterdam uw keukenafvoer onder handen heeft genomen, weet u zeker dat uw gootsteen voor lange tijd weer soepel afvoert. Bel vandaag nog voor een afspraak, en krijg direct een gootsteenontstopper met kennis van zaken aan de lijn.

RioolontstoppingsbrigadeHeeft u een verstopt riool of een verstopt toilet, belt u dan met de Rioolontstoppingsbrigade